Как да отглеждаме Буцефаландра - Едно колоритно и лесно за отглеждане растение
   12/04/2022 12:02:38     Ръководства    Коментари 0
Как да отглеждаме Буцефаландра - Едно колоритно и лесно за отглеждане растение

Когато става дума за лесни за отглеждане аквариумни растения, повечето хора ще се сетят за анубиас или микрозорум. Но ако търсите нещо малко по-уникално, това със сигурност е буцефаландрата. Това прекрасно растение има необичайни листа с преливащи се цветове, развива се добре при слабо осветление и е идеално за нано аквариуми. Те обаче обикновено струват повече от анубиасите и растат много бавно в сравнение с други водни растения. Продължете да четете, за да научите всичко за красивите буцефаландри.

Какво е Bucephalandra?

Bucephalandra е род реофитни растения, които растат по бреговете на бързо течащи потоци в Борнео. Те растат над водата през сухия сезон и потопени под водата през дъждовния сезон. Буцефаландрите често имат продълговати листа с вълнообразни ръбове, но някои видове са с по-кръгла форма, с по-малка ширина или имат прави ръбове. Листата варират значително от светло до тъмнозелени, а някои сортове се предлагат с червени, лилави или синкави нюанси. Отблизо може да забележите, че някои видове имат малки бели точки по листата, както и преливащ блясък, който се променя на светлината. Ако растението ви се чувства добре, може дори да произведе бяло или розово цвете за ваше удоволствие.

Bucephalandra sp

Какви са различните видове буцефаландри? Понастоящем са идентифицирани повече от 30 вида, но на пазара има стотици различни често срещани имена — като wavy green, brownie , black pearl, mini Catherinae, mini coin, dark skeleton king, Godzilla, и deep purple.

Защо буцефаландрата е толкова скъпа? Те са сравнително нови за хобито и затова са много търсени сред акваристите. Освен това те растат много бавно в сравнение с други видове. Тъй като оранжериите за аквариумни растения постепенно увеличават запасите си, се надяваме, че цената ще намалее с времето.

Колко големи стават буцефаландрите? Някои видове растат като пълзят хоризонтално и остават около 5–10 cm високи, докато видовете, които растат изправени, могат да достигнат 18–25 cm. Различните видове буцефаландри имат листа с дължина от 1 до 10 см. Повечето акваскейпъри обичат да използват буцефаландра на преден план или в средата на аквариума или ги прикрепят към хардскейпа (корени, камъни).

Трудно ли се отглежда буцефаландрата? Те се считат за лесни за отглеждане растения, защото могат да живеят при слабо осветление, не се нуждаят от много торове или подаване на CO2 и могат да растат без никакъв субстрат. Като се има предвид това, те растат много бавно и са предразположени към развитие на различни видове водорасли по листата им. Ние обичаме да отглеждаме нашите буцефаландри в сенчестите части на нашите аквариуми и използваме алгояди като охлюви Неритина и Аманови скариди, за да поддържаме листата им чисти.

Как да засадите буцефаландра

Подобно на анубиаса и яванската папрат (Микрозорум), буцефаландрите имат ризома (коренище), което е като дебело стъбло или ствол, от която поникват както листа, така и корени. Страхотното при ризомните растения е, че не е необходимо да се засаждат в субстрат. Можете лесно да ги заклещите между пукнатина в скала или да ги прикрепите по-здраво към декора с помощта на шевни конци или моментно, супер лепило гел. Внимавайте да не задушите коренището с твърде много лепило, в противен случай може да пострада.

Ако искате да посадите растението в субстрата, ключът е да се уверите, че ризомата не е покрита. Първо натиснете растението дълбоко в пясъка или чакъла, така че корените и ризомата да са заровени. След това внимателно издърпайте растението нагоре, докато ризомата се разкрие напълно, но корените все още са в субстрата.

Защо буцефаландра ми се топи? Повечето растителни ферми отглеждат растенията си надводно, така че когато новата ви Буцефаландра се потопи под водата, някои от листата може да се стопят, докато то се адаптира към новата си среда. Хранителните вещества се съхраняват предимно в ризомата, така че не я изхвърляйте. Докато коренището изглежда здраво, оставете го в аквариума и то ще започне да пуска нови издънки, които се оформят в листа и корени. 

От опит също знаем, че буцефаландрите загниват отчасти при поставяне в новостартиран аквариум с прясна вода. Ако планувате да засадите буцефаландра в новия си акваскейп, изчакайте поне седмица преди да ги добавите в него.

Как да се грижим за Bucephalandra

Растенията Bucephalandra имат много сходни изисквания за грижи като анубиаса и яванската папрат и могат да издържат на широк диапазон от температури от 21–28°C и pH от 6–8. Те могат да растат и при слабо до средно осветление, но както бе споменато по-горе, по-силното осветление може да предизвика проблеми с водораслите поради бавния им растеж. Въпреки че добавянето на CO2 не е необходимо, то може да помогне за ускоряване на растежа. Поради естественото си местообитание в бързотечащи реки, буцефаландрите са развили много силни корени, така че ще се справят добре в аквариуми с голямо течение, след като се установят.

Буцефаландрата има ли нужда от торене? Подобно на повечето ризомни растения, те консумират по-голямата част от хранителните си вещества от водата и следователно биха имали полза от течен тор. 

Може ли буцефаландра да расте над водата? Да, буцките се развиват доста добре, когато се отглеждат на повърхността, така че опитайте да ги добавите към палудариум или терариум с много вода и висока влажност. Можете също така да ги отглеждате засадени в мъх, за да запазите корените им влажни през цялото време.

Как да размножаваме Буцефаландра

В дивата природа буцефаландрите обикновено цъфтят над водата. Цветовете им отделят специални миризми, за да привличат опрашители. Успешното оплождане води до плодове със семена, които падат във водата и се разпространяват в различни области. В аквариум най-лесният начин за размножаване на буцефаландра е чрез разрязване на ризомата на две части с чифт чисти, остри ножици. Опитайте се да намерите естествени издънки в коренището, където растението е започнало да образува отделни бучки листа. След това прикрепете новото парче към камък или корен и то ще продължи да расте като второ растение.

И като за финал, споделяме с вас един проект създаден от нас изцяло с Буцефаландри!

Коментари

Влезте в профила си или се регистрирайте за да публикувате коментари.